Fosta şcoală românească, azi muzeu (Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae" din Şcheii Braşovului)


Categorie: Altele
Perioada: 1495, 1597, 1760 - 1761
Importanta: A
Cod LMI: BV-II-m-A-11589.02
Adresa: Piaţa Unirii 2
Localitate: municipiul BRAŞOV
Judet: Brasov
Regiune: Transilvania

Imagini

Fosta şcoală românească, azi muzeu Fosta şcoală românească, azi muzeu Fosta şcoală românească, azi muzeu Fosta şcoală românească, azi muzeu Fosta şcoală românească, azi muzeu Fosta şcoală românească, azi muzeu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Scoala romaneasca din curtea bisericii "Sf. Nicolae", a fost construita in acelasi timp cu biserica (1495) si chiliile din nordul incintei si a fost refacuta in 1597, din daniile lui Aron  Voda si la initiativa diaconului Oprea . Aici veneau sa se instruiasca in limba romana, copii si adulti din toata Tara Barsei.
Deoarece devenise prea mica pentru numarul elevilor, cladirea a fost din nou refacuta in 1760-1761, tot din piatra si tot in stil baroc, adaugandu-i-se un etaj. In 1850 a functionat aici, cu sprijinul mitropolitului Andrei Saguna, primul liceu romanesc din Transilvania. Scoala are o tinda care comunica de o parte si de alta cu cate o camera spatioasa, iar etajul are trei camere. In fata intrarii, pe arcade puternice de zidarie, se inalta pridvorul, la care duc , de ambele parti, scarile de acces la etaj. Incaperile de la parter sunt boltite, cele de la etaj au tavane impodobite cu stucaturi. Restaurata in 1960, cladirea adaposteste la parter arhiva si biblioteca, iar la etaj este muzeul. In prima sala se pastreaza printre altele piatra de mormant a popii Costea, din anul 1477. In cea de a doua sala, dedicata diaconului Coresi, sunt expuse "Octoihul" din 1576 si "Evanghelia cu invatatura" din 1580-1581. Manuscrisele expuse in a treia sala dedicata lui Radu Tempea II, arata activitatea acestui cronicar si traducator de texte.
( dupa "Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului" de C. Nicolescu - Editura Meridiane, Bucuresti 1967 )